Skąd pochodzą najlepsze kawy na świecie?

Skąd pochodzą najlepsze kawy na świecie?

Codziennie wiele osób nie ma siły lub energii świeżo po wyjściu z łóżka. Szukamy pewnego rodzaju kopa w różnej postaci. Na niektórych bardzo dobrze działa prysznic, natomiast inni muszą wypić filiżankę lub kubek swojej ulubionej kawy. W dzisiejszych czasach nie musimy jednak martwić się o to, że będzie to rozpuszczalna lura. Obecnie mamy wiele możliwości zamówienia ziaren z całego świata.

Latynoskie klimaty

Kiedy na przełomie XV i XVI wieku hiszpańscy i portugalscy odkrywcy dopływali do brzegów Ameryki, nie spodziewali się zastać tak wielu nowych, zupełnie nieznanych gatunków roślin. Jednym z nich były oczywiście ziarna kawowca, które fantastycznie sprawdzały się do zaparzania oraz picia na gorąco. Ten trend przeniósł się do Europy również dlatego, że były one przygotowywane z najwyższą jakością oraz starannością, która została do dziś na plantacjach w Ameryce Łacińskiej. Coraz więcej turystów jest zafascynowanych procesem robienia kawy, dlatego zabierają swoje kamery cyfrowe na wycieczki po dżungli i obserwują, jak tubylcy obrabiają ziarna kawowca.

Mocniejsza od innych

Niektóre regiony świata charakteryzują się zdecydowanie bardziej intensywnym klimatem. Nie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o temperaturę, ale także wilgotność powietrza. Amazońska dżungla daje wystarczająco dużo wody, aby łagodne w smaku ziarna mogły się rozwijać. Warto jednak zwrócić uwagę na te plantacje, które znajdziemy w pasie podrównikowym. Szczególnie powinni teraz zainteresować się fani naprawdę intensywnych smaków oraz aromatów. Pustynny klimat z bardzo małą liczbą opadów nie pozwala na stworzenie napojów do delektowania się smakiem i delikatnością. Jednak plantatorzy z takich krajów jak Etiopia, Indie czy Jemen tworzą niesamowite ziarna, w których znajdziemy naprawdę mocne, intensywne aromaty.

Nieoczywiste kierunki

Brazylia nazywana jest Krajem Kawy, ale właściwie w każdym kraju Ameryki Łacińskiej możemy znaleźć większe lub mniejsze plantacje. Zdarzają się jednak niezwykle zaskakujące kierunki, o których w życiu byśmy nie pomyśleli. Hawaje na pierwszym miejscu kojarzą nam się z kokosowymi plażami oraz surferami na desce. A połączenie oceanicznego wiatru z naprawdę żyzną glebą wulkaniczną sprawia, że kawowiec rozwija się tam wzorowo i jest uznawany za najlepsze ziarna na całym świecie.