Piękno południowej Italii

Piękno południowej Italii

Półwysep Apeniński praktycznie na każdym kroku potrafi nas czymś zaskoczyć. Zimą najczęściej nasz wzrok kieruje się na północną część Italii, gdzie fani jazdy na nartach oraz desce snowboardowej pakują się do samochodów lub autobusów, aby móc szusować na doskonale przygotowanych trasach w Dolomitach. Nie da się ukryć, że w nieco cieplejszych miesiącach do głosu dochodzą także inne miasta. Bez wątpienia Bari stanowi jedną z najpiękniejszych destynacji na całym adriatyckim wybrzeżu.

Historyczne zawirowania

Lektura o losach miasta nie dla każdego może stanowić interesujące, a przede wszystkim potrzebne źródło wiedzy. Można jednak zaczerpnąć nieco informacji z innych źródeł niż głos przewodnika w słuchawkach. Bez wątpienia wystarczy spojrzeć nieco do góry i zwrócić uwagę na układ architektoniczny, którym charakteryzuje się właśnie Bari. Możemy zauważyć tam bardzo szerokie spektrum zabudowań. Czy jednak na pierwszym miejscu znajdą się nowoczesne budynki, będące mieszanką szkła oraz betonu? Absolutnie nie! Południowa Italia słynie ze średniowiecznej zabudowy, która ostała się do dzisiaj. Nie każdy region świata może pochwalić się takimi osiągnięciami, dlatego Bari wygląda absolutnie zjawiskowo. Aby uwiecznić to w obrazie, warto zastanowić się nad jak najlepszym sprzętem. Aparaty takie jak Panasonic Lumix S5IIX lub kamery bardzo przydadzą się przy zwiedzaniu południa Włoch.

Miejsce do relaksu

Bari słynie oczywiście nie tylko z architektury. Bez wątpienia portowe miasto znane jest ze swoich wyjątkowych, nieco innych niż na polskim wybrzeżu plaż. Doświadczenie wypoczynku nad brzegiem morza w tym przypadku jest nieco inne. Otóż tego typu przestrzenie powstały naturalnie między kamienistym wybrzeżem, na którym wybudowano domki. Malutkie, malownicze zatoczki stanowią doskonałe wręcz miejsce do wypoczynku. Słynie z nich nie tylko Bari, ale także dość spora część innych miasteczek w regionie Puglia.

Fantastyczne jedzenie

Zdajemy sobie doskonale sprawę, że większość sympatyków doskonałych posiłków wybiera coś z kuchni włoskiej. Polskie restauracje mogą oczywiście starać się dorównać prekursorom z południowej części Starego Kontynentu, jednak jest to po prostu niemożliwe. Oczywiście bardzo duże znaczenie odgrywają lokalne składniki, przekazywane przez kolejne pokolenia sekretne receptury oraz połączenie ich z regionalnym winem. Najważniejszym czynnikiem wyróżniającym włoskie potrawy jest jednak przede wszystkim atmosfera. Uśmiech na twarzach kelnerów jest po prostu zaraźliwy, co potwierdzają wszyscy odwiedzający lokalne trattorie.